In het voormalige Moluks museum op de hoek van de Kruisstraat en Biltstraat komen appartementen. De gemeente Utrecht heeft voor de bouw onlangs een vergunning afgegeven.

De dertien woningen moeten op de eerste en tweede verdieping komen. Het rijksmonument zal gedeeltelijk gesloopt gaan worden voor de komst van de appartementen. Ook zullen er doorgangen gemaakt moeten worden en wanden worden weggehaald

Wat er op de begane grond gaat komen is nog niet duidelijk, een fitnessruimte is mogelijk. De eigenaar van het pand is namelijk Conditiecentrum Paul Scheepstra B.V., meer bekend als fitnesscentrum onder de naam 'De WorkOut' gevestigd aan de Oudegracht.

Het voormalige museum is vorig jaar gekocht door Scheepstra. Eerder heeft hij ook een vergunning aangevraagd voor het bouwen van zeven appartementen op de begane grond. Deze aanvraag is echter later weer ingetrokken.

Subsidie

Het Moluks Museum moest in oktober 2012 de deuren sluiten omdat er niet genoeg geld meer binnenkwam. Hoewel het Museum Maluku in eerste instantie een jaarlijkse subsidie van het Rijk kreeg, werd die in 1995 afgekocht met een eenmalig bedrag van omgerekend 3,6 miljoen euro.

Dat bedrag zou voldoende moeten zijn om het museum acht jaar te kunnen exploiteren. Door het binnenhalen van incidentele subsidies voor bijzondere projecten en tentoonstellingen kon het museum langer open blijven.