Voor de tweede keer op rij heeft niet één Utrechts restaurant dit jaar de belangrijke top-100 gehaald in de ranglijst met beste restaurants van Nederland van restaurantgids Lekker.

Onder de vijfhonderd restaurants zijn zes Utrechtse restaurants te vinden. De ranglijst is maandag bekendgemaakt.

Een tijd geleden hebben de Utrechtse restaurants, waaronder Karel V en Elvi, zich verenigd om Utrecht weer culinair op de kaart te gaan zetten. Karel V raakte niet lang geleden nog zijn ster kwijt.

'Toen dat gebeurde hebben we elkaar opgezocht als restaurants. Wat we onder andere hebben gedaan is lunchen met burgemeester Jan van Zanen. Tijdens de zesgangenlunch sprak ook hij de ambitie uit, namens de stad, om Utrecht weer culinair te laten glanzen", zegt Elvi-eigenaresse Elvira Kemman.

Elvi is één van de zes Utrechtse restaurants die bij de beste vijfhonderd van Nederland zit. "Het is ongelofelijk tof. We werken hier echt heel hard voor en hebben zo’n recensie ook echt nodig. Wij zitten niet in de stad en je loopt niet perse zomaar langs de deur. Als recensenten nu al voor de derde keer lovend over ons praten, is dat heel mooi voor ons", aldus Kemman.

Rapporteurs

Jaarlijks publiceert culinair tijdschrift Lekker een selectie van de beste 500 restaurants. De top-500 is samengesteld uit 68, door Lekker aangestelde, rapporteurs.

Naast Elvi en Karel V worden Simple, Amberus, Podium onder de Dom en Jasmien en ik door de Lekker onder de vijfhonderd beste restaurants in Nederland geschaard.

Simple is voor het eerst doorgedrongen tot de top-500. Verder meldt Lekker dat de top-100 volgend jaar misschien wel weer in het verschiet ligt voor Karel V.

Vorig jaar bogen diverse kenners zich op DUIC nog over de vraag of lekker eten nog wel mogelijk is in de Domstad.