Utrecht krijgt de eerste vijftien Gobikes van Nederland. De elektrisch aangedreven fietsen komen op industrieterrein Lage Weide te staan.

Niet veel later gaan er 250 tot 400 elektrische deelfietsen door Rotterdam rijden.

De fietsen zijn tot nog toe een groot succes in Kopenhagen. Het Deense stadsbestuur is zo tevreden over het systeem dat het, naast de 250 fietsen die er nu al zijn, 1.600 fietsen heeft bijbesteld. Ook in het Noorse Stavanger en Barcelona rijden al Gobikes.

Gobike won dit jaar een aanbestedingscontract en kon daardoor fietsen gaan plaatsen in Rotterdam. De Gobike haalt 24 kilometer per uur met elektronische trapondersteuning, communiceert met je smartphone en heeft ingebouwde navigatie. Op initiatief van lokale bedrijven staan de eerste vijftien fietsen straks op industrieterrein Lage Weide.

In november gaat De Boom en het Meer, partner van Gobike, om tafel met diverse Utrechtse partijen. Dan moet gekeken worden naar de haalbaarheid om de Gobikes ook echt in grote getale in de Domstad te krijgen. De Boom en Het Meer interviewde de afgelopen maanden 1000 mensen over de mogelijkheden voor Utrecht.