Het aanbod te koop staande woningen in Utrecht is, ​vergeleken met de piek in het woningaanbod anderhalf jaar geleden, gedaald.

Volgens een analyse van het economisch bureau van ING is het aanbod in de stad met 27 procent teruggelopen, vergeleken met de piek in het woningaanbod anderhalf jaar terug.

De daling in het aanbod is goed nieuws voor mensen die hun huis willen verkopen. Hierdoor stijgen de huizenprijzen weer. De prijzen in Utrecht liggen nu bijvoorbeeld 4,7 procent hoger dan tijdens het dieptepunt, aldus ING.

Het aanbod in steden daalt ongeveer twee keer zo snel als op het platteland in Nederland. De analyse wijst uit dat het aanbod in de 25 grootste steden van Nederland met 20 procent is teruggelopen.

Naast Utrecht staan vooral in Amsterdam (41 procent) Haarlem (32 procent), Leiden (32 procent), Zaanstad (30 procent) flink minder woningen te koop.

Stijging

In de rest van Nederland is de daling van het woningaanbod kleiner. Daar bedraagt de afname slechts negen procent vergeleken met het hoogtepunt begin 2013.

Bovendien is niet overal sprake van een afnemend aanbod, constateerde ING donderdag. Zo stijgt in ongeveer één op de zes gemeenten het aantal te koop staande woningen nog altijd.

In totaal staan er nu ruim 200.000 huizen te koop. Dat waren er anderhalf jaar geleden nog zo'n 230.000.

Huizenprijzen stijgen zes maanden op rij | Bijna 40 procent meer woningen verkocht in september