"Onze stad heeft een ware passie voor de fiets", sprak Utrechts burgemeester Jan van Zanen woensdag in Parijs bij de presentatie van het routeschema van de Tour de France.

Wat hij vooral wilde uitstralen was dat de stad die begin juli Le Grand Départ huisvest, de jeugd, cultuur en wetenschap omarmt. Daar past een groot evenement bij. De Tourstart, die 15,6 miljoen euro kost, moet Utrecht naar een hoger plan tillen.

Over acht maanden ontvangt Utrecht de Tour. "De grote dag nadert, we kijken er naar uit", zei Van Zanen, die met een delegatie dinsdagavond nog een bezoek bracht aan de ambassade, in het Palais des Congrès van Parijs.

Paplepel

De passie voor het fietsen krijgt de Nederlander met de paplepel ingegoten, vervolgde Van Zanen. "De fiets blijft je hele leven een vriend waarmee je naar school gaat, naar de universiteit of naar je werk zoals ook burgemeesters dat doen."

"Nederland is gek op de wielersport", hield Van Zanen zijn gehoor voor. "En op de Tour de France. Het is die liefde voor de fiets die ons een enorm fietspadennet heeft doen aanleggen, die ons met 12.500 plaatsen de grootste fietsparking ter wereld heeft doen realiseren. En die ons heeft doen besluiten ons kandidaat te stellen voor het grootste evenement dat ooit in Utrecht heeft plaatsgevonden", aldus de burgemeester.

Titelsong

Woensdag is ook de officiële titelsong met bijbehorende animatieclip van de Tourstart in Utrecht gepubliceerd. De videoclip werd vertoond tijdens de presentatie van de etappes van de Tour de France 2015 in Parijs. De eerste vertoning werd ingeleid door Van Zanen.

De titel van het lied is Bon Voyage! en is geproduceerd door zanger en liedjesschrijver Blaudzun. De bijbehorende animatiefilm is gemaakt door de Utrechtse designstudio Job, Joris & Marieke.

Bekijk de videoclip:

Klimmers

Bij de presentatie van het routeschema woensdag in Parijs bleek dat er veel aankomsten bergop zijn. De Tour de France van 2015 lijkt daarom een strijd te gaan worden tussen de echte klimmers.

Opmerkelijk is vooral het kleine aantal individuele tijdritkilometers. Op de openingsdag in Utrecht (4 juli) is de enige individuele race tegen de klok over 14 kilometer. De tweede etappe gaat ook door Nederland van Utrecht naar het Zeeuwse werkeiland Neeltje Jans. 

Geen lange tijdrit in Tour 2015, ontknoping op Alpe d'Huez