De zitting bij het College voor de Rechten van de Mens over het gebruik van Zwarte Piet op een Utrechtse basisschool is woensdagochtend onrustig begonnen. 

De zitting is het gevolg van een klacht van een vrouw die zij heeft ingediend tegen Stichting Primair Onderwijs. Dit is de koepelorganisatie van tientallen basisscholen in Utrecht. 

De vrouw verwijt de stichting dat er op de Professor Kohnstammschool aan de Marislaan, de school van haar kinderen, gebruik wordt gemaakt van Zwarte Piet waardoor haar kinderen niet kunnen opgroeien in een discriminatievrije omgeving.

De school is het niet met de aantijgingen eens, vorig jaar zijn er al enkele aanpassingen gemaakt aan het Zwarte Piet-figuur: geen rode lippen en gouden oorbellen. Het schoolbestuur laat wel weten de maatschappelijke discussie te volgen.

Bekijk meer foto's op DUIC.nl

Aanmelden

Er waren tientallen mensen afgekomen op de openbare zitting maar er was plek voor z’n 35 mensen. Iedereen had zich van te voren moeten aanmelden maar niet iedereen was hiervan op de hoogte. De zaal was te klein voor alle aanwezigen waardoor een hoop mensen niet naar binnen mochten.

"Ik kom helemaal uit Rotterdam voor deze zitting en nu kom ik er niet in. Ik heb nergens gelezen dat ik me moest aanmelden", laat een vrouw weten die voor de ingang staat.

Andere aanwezigen geven aan dat zij zich wel hebben aangemeld maar door de drukte van de lijst zouden zijn gevallen. Een medewerker van het College kwam naar buiten om iedereen te woord te staan.

De zitting vandaag heeft zo’n anderhalf uur geduurd waarin beide partijen hun zegje mochten doen. Het College voor de Rechten van de Mens is een onafhankelijke toezichthouder op mensenrechten in Nederland.

Op 4 november doet het College uitspraak.