Vier bedden in het Calamiteitenhospitaal in het UMC Utrecht zijn beschikbaar gesteld voor de opvang van internationale hulpverleners die Ebola-symptomen vertonen. 

Dat heeft minister Ploumen bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds het begin van de uitbraak van Ebola dit voorjaar zijn er meer dan 8300 mensen besmet met het virus en heeft de epidemie van meer dan 4000 mensen het leven gekost. De Europese Unie en de VN nemen verschillende maatregelen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Minister Ploumen kondigt namens Nederland een lijst met maatregelen aan. Onderdeel hiervan is het ter beschikking stellen van het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. ''Het kabinet vindt het van groot belang dat er meer hulpverleners naar het getroffen gebied gaan en spant zich daarom in voor het bieden van eventuele repatriëring.''

Calamiteitenhospitaal

Het Calamiteitenhospitaal is het grootste slapende ziekenhuis van Nederland en wordt ingezet bij uitzonderlijke scenario’s. Dit kunnen situaties zoals oorlog zijn maar ook grote ongevallen of aanslagen in Nederland. Eerder was DUIC aanwezig bij een grootschalige oefening in het Calamiteitenhospitaal.