In Utrecht zijn er ongeveer 3500 ondernemers die in zwaar weer zitten. Deze ondernemers zien de omzet sterk teruglopen.
 

Bovendien worden er schulden opgebouwd zonder perspectief op afbetalen van deze schuld.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Feniksgroep en Over Rood dat deze week gepubliceerd is door de gemeente Utrecht.

Van deze 3500 ondernemers vragen meer dan 2000 ondernemers om hulp bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. 300 ondernemers worden uiteindelijk bijgestaan met verschillende regelingen, maar het effect hiervan is niet bekend.

In Utrecht zijn er op het moment zo’n 28.000 ondernemers waarvan 20.000 zzp-ers en 8000 midden- en kleinbedrijven. Grote bedrijven zijn niet meegenomen in het onderzoek.

De financiële schade ten gevolge van de Utrechtse ondernemers in zwaar weer is zeer complex zo blijkt uit het rapport. Niet alleen de ondernemer lijdt schade, ook werknemers, schuldeisers, kredietverstrekkers, klanten, consumenten en de gehele maatschappij.

Ook de emotionele schade is lastig in cijfers uit te drukken. Het blijkt dat veertig procent van de aanvragers van schuldhulp ook medische klachten ervaart.

Taboe

Volgens het onderzoek ligt er nog steeds een taboe op failliet gaan in Nederland. Het gevolg van dit taboe is dat het juist extra lastig is voor ondernemers om weer verder te gaan met ondernemen of om de zaken goed af te handelen. Een ander knelpunt is het gebrek aan aandacht voor de problematiek en een gebrek aan kennis.

Om de problemen aan te pakken heeft de gemeente een pakket van maatregelen aangekondigd. Zo zal de gemeente haar eigen website voor Bijstand voor zelfstandigen toegankelijker maken.

Ook zal er een pilot starten waarmee de financiële zelfredzaamheid van zelfstandigen wordt versterkt en worden er ondernemers met problemen geholpen met het vinden van de juiste instellingen.