Het Anatomiegebouw staat binnenkort te koop. De vraagprijs van het pand, dat eigendom is van de gemeente, zal in oktober bekend worden.

Het vergeten broertje van het postkantoor op de Neude, zoals het gebouw beschreven wordt, stamt uit 1918 en staat in het beschermde stadsgezicht van Utrecht-Oost.

Het gebouw zelf is echter geen monument. Nu blijkt dat de gemeente dit markante gebouw wil gaan verkopen. In het pand is op dit moment kinderdagverblijf Sesam van Ludens gevestigd. Het gebouw moet met huurder en al verkocht worden.

De gemeente zou de bestemming, bedrijfsruimte, willen handhaven maar hier is nog geen zekerheid over. Er zouden al twee makelaars langs zijn geweest die direct begonnen over het bouwen van appartementen en de mogelijkheid tot het opdelen van de hal in woningen.

Voorwaarden

De gemeente laat weten dat het pand in oktober aangeboden gaat worden en dan gekocht kan worden. Wel kan het zijn dat er speciale voorwaarden aan de verkoop verbonden zullen zijn, bijvoorbeeld over het behouden van het pand in een specifieke staat of de bestemming van het pand.

Een nieuwe projectontwikkelaar zal in ieder geval gebonden zijn aan de eisen die het beschermd stadsgezicht stelt.

Een medewerker van kinderdaverblijforganisatie Ludens liet weten dat het plan om het hele pand te betrekken voor naschoolse opvang mislukt is. De kosten zouden te hoog zijn.