Door de fraude van de voormalige penningmeester, Bert van der Roest, is Straatnieuws op de rand van faillissement terecht gekomen.

Van der Roest verduisterde in 2013 en 2012 ruim 45.000 euro en liet een financiële puinhoop achter. Mogelijk is het aankomende nummer het laatste.

Pogingen om het verduisterde geld terug te vorderen zijn vooralsnog tevergeefs geweest en nu dreigt faillissement, zo laat het bestuur van Stichting Straatkrant Utrecht (SSU) weten.

"Tientallen keren hebben wij gebeld met het Openbaar Ministerie (OM) maar steeds krijgen we te horen dat ze nog met het onderzoek bezig zijn", vertelt voorzitter van het bestuur van SSU Broos Schnetz.

“Het duurt ons te lang. Het is erop of eronder nu, anders kunnen we over een maand het licht uit doen. Ook zijn we begonnen met een civiele procedure tegen Van der Roest."

Reddingsactie

De ongeveer 130 straatnieuwsverkopers van Utrecht raken misschien hun enige inkomsten en dagbesteding kwijt door het mogelijke faillissement. SSU staat financieel het water aan de lippen. Daarom start zij nu met de reddingsactie Mag het wat meer zijn.

Straatnieuws kost niet langer twee maar drie euro. De nieuwste editie van Straatnieuws verschijnt vrijdag 26 september.

De stichting ontvangt geen structurele subsidies. Alle inkomsten komen uit de verkoop van straatkranten en donaties. De actie houdt in dat vanaf vrijdag verkopers geen 1,20 euro maar 1,60 euro per krant betalen.

Zij verkopen deze voor 3 euro en verdienen dus 1,40 euro per verkocht nummer in plaats van 80 cent. De prijsverhoging komt op deze manier zowel de stichting als de verkopers ten goede. Daarnaast vragen de verkopers het publiek met een eenmalige donatie Straatnieuws weer vlot te trekken.

Als Utrecht de komende maanden massaal Straatnieuws koopt, is de krant gered, en zijn daarmee ook de 130 verkopers van de daklozenkrant verzekerd van een absoluut minimumbestaan.