Studenten zijn niet tevreden over de Utrechtse hogescholen HU en HKU.

Dat meldt het weekblad Elsevier in zijn jaarlijkse studiekeuzespecial

De Universiteit Utrecht scoort beter. Deze wordt door hoogleraren verkozen tot best universiteit van Nederland. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Avans Hogeschool zijn volgens studenten de beste hbo-instellingen van Nederland. 

De ranglijst 'Winnaars volgens studenten’ van Elsevier is gebaseerd op de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête, waarin rond de tweehonderdduizend studenten hun mening geven over hun docenten, de faciliteiten, het rooster en meer. Elsevier maakt een onderscheid tussen grote, middelgrote en specialistische hogescholen.

Negatief

Bij de grote hogescholen zijn studenten meestal minder tevreden dan bij de middelgrote hogescholen, blijkt uit de ranglijst. Vier van de zes reuzen (Inholland, de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Rotterdam) hebben volgens Elsevier meer negatief dan positief beoordeelde opleidingen.

Van de tien middelgrote hogescholen hebben er maar twee zo’n 'negatief’ saldo: Stenden en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Van de zes 'grote hogescholen' staat de Hogeschool Utrecht op de vierde plek, terwijl de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht het in de categorie 'specialistische opleidingen' het beroerd doet met een negende plek van de elf opleidingsinstituten.

Afzonderlijk

De Universiteit Utrecht staat vierde op de lijst van 'uni's', terwijl de hoogleraren de UU bestempelen als ´s lands beste.

Elsevier benadrukt dat studiekiezers vooral naar de afzonderlijke opleidingen moeten kijken. Dat biedt meer informatie dan een ranglijst van hele onderwijsinstellingen.

Sinds dit jaar staan de tabellen niet meer in het tijdschrift zelf. Studiekiezers kunnen terecht op de website. Daar meldt Elsevier ook het aantal geslaagden, studieswitchers en contacturen per opleiding.