Meer dan vierhonderd mensen kwamen zondag af op de gratis openstelling van sterrenwacht Sonnenborgh, waar de gestolen en weer gevonden Ellemeet-meteoriet te bewonderen was.

De belangstelling voor het museum was duidelijk groter na de ontvreemding en terugkeer van de ruimtesteen.

Op een normale zondag komen er vaak nog geen honderd bezoekers naar Sonnenborgh, zo liet een woordvoerster weten. Het museum was zo blij dat de steen terecht was, dat de toegang voor een keer gratis was.

Gezinnen met kinderen, ouderen, "van alles wat", kwam naar het museum in Utrecht, aldus de woordvoerster. Mensen mochten ook zelf stenen meebrengen die een kosmische oorsprong zouden kunnen hebben. Daar bleken uiteindelijk toch geen meteorieten tussen te zitten.

Gestolen

De Ellemeet-steen, ook wel de meteoriet van Serooskerke genoemd, werd eerder deze maand uit Sonnenborgh gestolen, samen met een brandkast waar die in lag.

Het museum sloeg groot alarm, omdat de ruimtesteen die in 1925 insloeg, uniek is in Nederland. Enkele dagen later werd de brandkast aangetroffen bij een tenniscomplex in Utrecht. Alleen het kasgeld was verdwenen. De meteoriet is door de diefstal wel gebroken.