Als zorgverlener AxionContinu eind 2015 vertrekt uit woonzorgcentrum Tolsteeg, zullen er tijdelijk studenten en jongeren in het gebouw worden gehuisvest.

Woningcorporatie Portaal en leegstandbeheerder STW Nederland tekenden deze maand een contract, zo meldt Portaal dinsdag in een persbericht.

Doordat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, kampt het woonzorgcentrum met leegstand. De 141 ruimtes in het woonzorgcentrum worden daarom vanaf eind 2015 bewoond door jongeren.

Volgens Portaal is het aanpakken van de leegstand hard nodig omdat de zorgvoorzieningen, waar ook de bewoners van de 155 aangrenzende aanleunwoningen bij het wooncentrum gebruik van maken, helemaal dreigden te verdwijnen. Deze bewoners blijven gewoon in hun aanleunwoning.

Afspraken

De bewoners van de aanleunwoningen maken zich wel zorgen over het samenleven met jongeren. Volgens een woordvoerder van Portaal denken sommige ouderen dat jongeren "veel feesten en laat naar bed gaan".

"Maar het kan ook andersom", aldus de woordvoerder. "De bewoner van één van onze aanleunwoningen schrok erg toen hij hoorde dat hij straks 's avonds laat geen harde muziek meer mag draaien. Hij luistert graag de hele nacht."

Volgens de woordvoerder worden er, in samenspraak met de bewoners, afspraken gemaakt waar de jongeren én ouderen zich aan dienen te houden. Zo mag er bijvoorbeeld na 23.00 uur geen lawaai worden gemaakt in het complex en worden er locaties aangewezen waar feestjes georganiseerd mogen worden.