Gezellige restaurants, cafés, strandpaviljoens, sfeervolle winkelstraatjes, kroegen & discotheken en zelfs hoogstaande Franse restaurants: Terschelling is een van de meest levendige Waddeneilanden. En dat merk je al terwijl je aan wal stapt en verwelkomt wordt door de Brandaris, de 400 jaar oude vuurtoren die over de inwoners waakt.

Midsland en West-Terschelling dat is waar je moet zijn voor al deze gezelligheid. Overdag kun je hier je hart ophalen in de smalle winkelstraten. ’s Avonds is het een en al levendigheid bij de simpele eetcafés, chique Franse restaurants, kroegjes en discotheken.

Maar ook rustzoekers zijn hier aan het goede adres. Terschelling bestaat namelijk voor 80% uit natuur. Met als hoogtepunt het Europese natuurreservaat De Boschplaat. Welkom op Terschelling!

Haven van Terschelling

De Terschellingerhaven is de enige natuurlijke baai van Nederland en was eeuwenlang de thuishaven van de plaatselijke vissersboten. Hoewel veel eilanders nog steeds werkzaam zijn in de zeevaart is de haven een stuk kleiner geworden in de loop der jaren. Er vaart nu nog maar een klein aantal visserschepen uit, welke voornamelijk op garnalen vissen.

De veerpont meert ook aan in deze haven, die ligt aan de voet van het dorpje West-Terschelling. Je oog zal direct vallen op vuurtoren Brandaris, de blikvanger van het eiland.

Must see: de Brandaris

Het is de oudste, nog in werking zijnde vuurtoren van ons land: de Brandaris. Door de bewoners van Terschelling simpelweg de ‘toer’ (toren) genoemd. De eerste vuurtoren op Terschelling dateert uit 1323. Dat was de voorloper van de Brandaris, die uit het jaar 1594 stamt.

Hoewel de Brandaris niet toegankelijk is voor publiek (hij wordt sinds enkele jaren alleen gebruikt als unieke trouwlocatie), moet je op zijn minst even aan de voet van het boegbeeld van het eiland hebben gestaan.

Midsland aan zee

Midsland aan Zee is een zogenaamd vakantiehuis gebied. Het is de omgeving rond het dorpje Midsland en je vindt hier tal van vakantiehuisjes in de duinen. Ook een hotel in het dorp zelf behoort tot de mogelijkheden.

Vanaf hier stap je zo op het breedste strand van Europa, omgeven door strandpaviljoens, die van 1 april tot en met 1 november open zijn. Wat dacht je van een kop warme chocolademelk na een lange strandwandeling?

Ook leuk!

• Aan Waddendijk vind je de indrukwekkende beeldenserie ‘Beelden uit Zee’. De hele serie is gemaakt uit loodzware blokken Noors graniet die een eeuw lang op de bodem van de zee lagen.

• Het charmante kerkje in Hoorn, uit de 13e eeuw. Dikke muren, gebogen ramen met glas-in-lood en sporen van vroegere gewelven. De moeite waard! En je kunt er ook een van de wekelijkse kerkdiensten bijwonen.

• De molen van Formerum, de enige molen op Terschelling sinds 1876. Hoewel de oudste molen stamde uit 1612, maar eerder molens zijn verloten gegaan door brand en water. Deze molen is gered door een particulier die hem restaureerde en sinds 1969 is het een koffiehuis.

Praktisch!

Wil je naar Terschelling dan kun je de boot pakken vanaf Harlingen. Het meest verstandig is het om vooraf tickets te boeken via www.rederij-doeksen.nl. Je hoeft dan niet in de rij voor het loket en bent zeker van een plaats aan boord.