Het Waddeneiland met de meeste geschiedenis, dat is Ameland. De historie gaat honderden jaren terug, toen de inwoners nog leefden van de walvisvaart. Inmiddels is er veel veranderd op het eiland, maar haar historische karakter heeft het behouden.

Naast deze rijke geschiedenis is ook dit eiland rijk aan strand, maar liefst 29 km lang. Uitzicht over deze geweldige natuur? Maak een trip naar de Oerdblinkert, de hoogste duin van het eiland. Liever fietsen? Het eiland biedt 90 kilometer aan fietspaden. De ideale manier om het eiland te leren kennen.

Sportief Ameland

Ameland beschikt voor sportievelingen niet alleen over 90 km fietspaden, je kunt er nog veel meer energie kwijt. Wat dacht je van parachutespringen met een geweldig uitzicht over de Wadden? Bij Lunakiteschool kun je leren kiten. Omdat het een mobiele school is, zul je op de mooiste plekjes van Ameland komen. Andere mogelijkheden zijn paardrijden, strandzeilen en zelfs kayakken.

Boerengolf! Een van de snelst groeiende buitensporten van Nederland kun je ook uitoefenen op Ameland. Tussen de koeien en schapen (en de rode vlaggetjes én melkemmertjes als holes) leg je een golfparcours af. Je kunt boerengolf spelen bij de Kiewiet’s Hoeve.

Liever iets rustiger aan? Wandelen is de perfecte manier om Ameland te ontdekken. Door de kwelders, langs het pand, door de duinen en over het strand.

Dorphoppen op Ameland

Ameland is nog geen 60 vierkante kilometer groot en beschikt slechts over vier dorpen. Nes is hiervan verreweg het grootste, met haar 1.200 inwoners. Hoewel je in het dorp nog veel historische gebouwen vindt (zoals een aantal fraaie commandeurswoningen), is Nes ook met haar tijd meegegaan. Zo vind je er o.a. een modern winkel- en uitgaanscentrum.

Het meest meekrijgen van de historie van Ameland? Breng dan een bezoekje aan Ameland, want hier komt de eilandgeschiedenis tot leven. Bezoek vooral de straten Burelaan en Oosterlaan, met de vele historische panden.

Ballum is het kleinste dorp van het eiland, met slechts 350 inwoners. In Ballum vind je nog vele oude woningen met ankerdateringen uit de 18e eeuw. In het dorpje vind je tevens een klein vliegveld. Buiten dat deze in geval van nood wordt gebruikt, kun je vanaf hier ook rondvluchten boven het eiland maken.

Cultureel Ameland

Omdat Ameland het meest historische Waddeneiland is, mag een bezoekje aan een van de vele musea & historische bezienswaardigheden niet ontbreken. We maakten een kleine selectie voor je:

• Amelanders leefden jarenlang geïsoleerd op hun eiland en ontwikkelde een geheel eigen cultuur. Alles over deze cultuur en de manier waarop zij vroeger leefden ontdek je in het Cultuur Historisch Museum Sorgdrager.

• Rond 1913 verrezen in alle vier de dorpen op Ameland brandspuithuisjes. Deze huisjes deden dienst als bergplaats voor brandspuiten. Het brandspuithuuske in Nes is al die jaren bewaard gebleven en inmiddels gerestaureerd.

• Een van de meest imposante gebouwen op het eiland is de vuurtoren. De vuurtoren stamt uit 1880 en is in zijn geheel (55 metet hoog) van gietijzer gemaakt. Hoewel de vuurtoren sinds 2005 niet meer door de kustwacht in gebruik is, branden nog wel elke avond de lichten én hij is open voor publiek. Trotseer de 236 treden en geniet van een geweldig panorama.

Ook leuk!

• Met slecht weer de hele dag in je vakantiehuisje vertoeven met de kinderen? Nee! Neem ze mee naar speelboerderij Ameland in Ballum. Hier kunnen kinderen tot 12 jaar klauteren en klimmen tot je geen kind meer aan ze hebt.

• Vaar met een van de rondvaartbedrijven naar het Robbeneiland. Hier heb je 100% garantie om zeehonden te spotten.

• Kennis maken met de natuur van Ameland op een informatieve manier? Bezoek het Natuurcentrum.