Als je tot rust wilt komen en het minst ‘last’ wilt hebben van andere toeristen ben je op Vlieland op de juiste plek. Op dit autovrije eiland ervaar je zeker weten het authentieke eilandgevoel. Een strand van 12 km lang, zonder een dorpje in de verte, met op de achtergrond de kabbelende zee: dat is Vlieland.

Er is ook slechts één dorpje op het eiland: Oost-Vlieland. In dit dorpje is het historische karakter bewaard. In het Tromp’s Huys leer je bijvoorbeeld alles over de geschiedenis van Vlieland. Om daarna op een van de vele terrasjes te genieten van de zilte zeelucht onder het genot van een wijntje. Of trek de natuur in, want aan natuur geen gebrek op Vlieland.

Zeehonden spotten

Verblijf je slechts een paar dagen op het eiland, maar wil je wel genoeg gezien hebben? Maak een rondvaart op de Waddenzee & Noordzee aan boord van een zeilschip. Zeilklipper Willem Jacob kun je bijvoorbeeld een rondvaart maken langs de zandplaat de Richel bij Vlieland. Met een beetje mazzel maak je dan ook nog kennis met de zeehonden die vaak liggen uit te rusten op deze plaat.

Zandlopen op Vlieland

Vlieland herbergt enorm veel ruimte voor lange wandelingen. Staatsbosbeheer heeft bijvoorbeeld drie unieke wandelingen uitgezet, waarbij je een goede indruk krijgt van de natuur die het land rijk is:

• Aanpoten: een heerlijke wandeling langs de vuurtoren en door het bos rondom het dorp (ca. 5,5 km).

• Zee, zand en wind: een verrassende wandeling door de duinen, het hart van Vlieland (ca. 4 km).

• Bomenland/Vogelland: een bijzondere wandeling langs de meeuwenkolonies en een vogeluitkijkpunt langs het wad (ca. 3,5 km)

Langs deze wandelroutes vind je genoeg banken om uit te rusten en picknicktafels om aan te lunchen. Route weten? VVV Vlieland beschikt over de wandelroutes, welke je voor € 1,75 kunt kopen.

Fietsend het eiland rond

Bezint eer gij begint: een rondje Vlieland klinkt misschien als een kleine opgave, maar dat is het niet. Hoewel een deel van de fietspaden je door de bossen leiden, loopt het grootste deel van de fietspaden nog altijd door de duinen. En die kunnen flink steil zijn! De Vuurboetsduin is met haar 45 meter boven NAP met recht een uitdaging te noemen. Gelukkig ga je daarna wel extra hard naar beneden!

Ook leuk!

• Bezoek de vuurtoren van Vlieland, welke is opengesteld voor publiek. Vanaf de vuurtoren heb je een geweldig uitzicht over het eiland zelf, de Waddenzee en de Noordzee.

• Honger gekregen van het wandelen en fietsen? Het vroegere Posthuys , gelegen aan de westkant van het eiland op ongeveer 8 kilometer van Oost-Vlieland, is dé plek om je energie weer even aan te vullen.

Praktisch!

Wil je naar Vlieland dan kun je de boot pakken vanaf Harlingen. Het meest verstandig is het om vooraf tickets te boeken via www.rederij-doeksen.nl. Je hoeft dan niet in de rij voor het loket en bent zeker van een plaats aan boord.