Zaterdagnacht is het zover: de zestiende Museumnacht in Amsterdam. Dit jaar gooien meer dan vijftig musea hun deuren tot in de vroege uurtjes open en worden er allerlei bijzondere dingen georganiseerd. Geïnspireerd op de vaste collectie of tijdelijke tentoonstellingen is er een programma met onder meer muziek, mode en theater. Maar waar moet je heen? 

Artis

Het is sowieso al bijzonder om in het donker door de dierentuin rond te lopen, maar daarnaast gebeurt er ook van alles. Zo is er bijvoorbeeld livemuziek op het plein, kun je je laten rondleiden door de catacomben van het aquarium of een tentoonstelling over de geschiedenis van Artis bezoeken. Zo leer je het park en zijn bewoners een stuk beter kennen. 

19:00 - 02:00 uur. 

Harry Mulisch Huis

In het museum rond de bekende schrijver is speciaal voor de Museumnacht de werkkamer opengesteld en krijg je er een rondleiding. Ook vaart er vanaf het huis elk halfuur een bootje over de grachten waarop verschillende literaire optredens plaatsvinden. Onder het genot van een drankje luister je daar naar voordrachten van Hagar Peeters, Nina Polak en Alma Mathijsen. 

19:00 - 02:00 uur. 

Tassenmuseum

Voor modeliefhebbers is een bezoekje aan het Tassenmuseum extra leuk. In de museumshop vindt namelijk een stock sale plaats en kun je toffe accessoires scoren voor zachte prijsjes. Ook worden er plaatjes gedraaid en kun je een mooie zwart-wit foto laten maken. Bij een stijlvolle nacht hoort uiteraard ook een dresscode en die luidt 'black and white'. 

19:00 - 02:00 uur.

Hermitage

De Hermitage staat in het teken van vriend en vijand, geïnspireerd op de tentoonstellingen Hollanders van de Gouden Eeuw en Alexander, Napoleon & Joséphine. Zo leert schrijver Susan Smit je een perfecte liefdesbrief schrijven, vertelt majoor Marco Kroon je alles over leiderschap en kun je de hoofdrol spelen in een toneelstuk. Ook wordt er gedanst en zijn er cocktails: alle ingrediënten voor een vriendschap voor het leven. 

19:00 - 02:00 uur. 

Tropenmuseum

Love, peace and happiness: daar draait het om in het Tropenmuseum. Vanwege de expositie over de jaren zestig omarm je hier je innerlijke hippie. Zo kun je er een hoofdband maken, een sixties-foto laten maken, een yogales volgen en dansen op muziek uit die tijd, terwijl je van een geestverruimend drankje nipt. 

19:00 - 02:00 uur.