Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zaterdag 12 maart) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het aantal patiënten met COVID-19 in Nederlandse ziekenhuizen blijft oplopen. Momenteel liggen er 1.682 mensen met een coronabesmetting in een ziekenhuis, zo komt naar voren uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 19 meer dan vrijdag en ruim 300 meer dan een week geleden.

Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten afgelopen 24 uur wel. Momenteel liggen er 154 mensen met corona op de ic's, zes minder dan vrijdag. Er kwamen negen nieuwe patiënten op de intensive cares bij, maar doordat meer mensen de afdelingen verlieten daalde de bezetting toch.

Het LCPS maakt geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronabesmetting in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en mensen die voor iets anders in het ziekenhuis liggen, maar toevallig ook corona blijken te hebben.

Voor de druk op de ziekenhuiszorg maakt het volgens het LCPS niet uit of mensen vanwege of alleen mét corona liggen opgenomen. Patiënten met COVID-19 moeten allemaal in isolatie worden verpleegd en dat kost extra tijd.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Zevendaagse gemiddelde daalt voor het eerst sinds eind februari

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen is in het afgelopen etmaal afgenomen. Tussen vrijdag- en zaterdagochtend werden 60.083 positieve tests gemeld bij het RIVM. Een dag eerder waren dat er nog ruim 69.000, terwijl het donderdag om 74.000 positieve testen ging.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het instituut 475.322 positieve testuitslagen. Dat komt neer op gemiddeld 67.903 nieuwe gevallen per dag.

Sinds carnaval en de nieuwe versoepelingen van de coronaregels komen er meer coronabesmettingen bij, na een korte daling. Het weekgemiddelde steeg al sinds 28 februari, maar zaterdag is er voor het eerst sprake van een kleine daling: vrijdag lag het gemiddelde op ruim 68.000 positieve testen per dag.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

11 sterfgevallen in afgelopen etmaal

Het RIVM meldt in het afgelopen etmaal 11 sterfgevallen te hebben geregistreerd. Dat zijn er opnieuw minder dan een dag eerder (17). Donderdag werden er liefst 41 sterfgevallen gemeld.

Dat er 11 sterfgevallen zijn gemeld, betekent niet dat deze mensen daadwerkelijk in het afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voordat een overlijden als gevolg van COVID-19 aan het RIVM is doorgegeven.

Sinds de corona-uitbraak in Nederland zijn ruim 21.000 mensen aan COVID-19 overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat die ziekte de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden coronapatiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

62 procent van volwassenen geboosterd

Ruim 8,8 miljoen volledig gevaccineerde volwassenen hebben nu een oppepprik gehaald. Dat komt neer op 62,1 procent van de Nederlanders van achttien jaar of ouder. Dit percentage op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.