Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 14 december) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag opnieuw iets afgenomen. Er liggen momenteel 2.744 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 4 minder dan maandag.

Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten wel iets toe, met 4 tot 634. Op de verpleegafdelingen liggen 2.110 covidpatiënten. Dat zijn er 8 minder dan een dag eerder.

Het afgelopen etmaal zijn er 47 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 251 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gaf vorige week aan dat de instroom van patiënten met corona over zijn hoogtepunt heen was.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Aantal positieve tests daalt verder

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 12.852 positieve tests geregistreerd. Dat zijn er opnieuw minder dan de voorgaande dag, toen er 13.844 positieve tests werden gemeld. Het is daarnaast het kleinste aantal positieve tests in bijna een maand tijd.

Gemiddeld werden er de afgelopen zeven dagen 16.640 positieve tests per dag gemeld. Dit zevendaagse gemiddelde daalt al enkele dagen.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

74 coronapatiënten overleden

In de afgelopen 24 uur werden 74 sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting doorgegeven aan het RIVM. Dat is het grootste aantal sinds 16 februari. Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn al zeker 20.000 mensen overleden aan de ziekte.

In deze gevallen is officieel vastgesteld dat iemand is overleden aan COVID-19. Het daadwerkelijke dodental ligt vrijwel zeker een stuk hoger.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad ligt op 84 procent

84 procent van alle Nederlanders van twaalf jaar of ouder is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

In Nederland zijn bijna 24,6 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van afgelopen zomer. Toen werden ongeveer 1,5 miljoen prikken per week gezet, terwijl dat er op dit moment wekelijks zo'n 110.000 zijn.

Sinds 24 november melden wij het percentage Nederlanders van twaalf jaar of ouder die volledig tegen COVID-19 zijn gevaccineerd. Voorheen meldden we alleen het percentage gevaccineerde volwassenen. Doordat de vaccinatiegraad onder Nederlanders van twaalf tot achttien jaar lager is dan onder volwassenen, is het percentage dat we nu melden lager.

Ruim miljoen boosterprikken gezet

In totaal zijn er nu ruim een miljoen boosterprikken en derde prikken gezet, blijkt uit cijfers van het RIVM. In Nederland kunnen mensen met een afweerstoornis sinds oktober een derde prik krijgen.

Zestigplussers komen sinds medio november in aanmerking voor een boosterprik. De oudste ouderen zijn als eersten aan de beurt. De boosterprik is een oppepper voor na de eerdere coronaprikken.

De GGD's zetten nu gemiddeld ruim 250.000 boosterprikken per week, maar streven naar 750.000 per week. Ook ziekenhuizen en zorginstellingen zijn bij de boostercampagne betrokken. Sinds het begin van de boostercampagne hebben de GGD's, ziekenhuizen en zorginstellingen in totaal ruim 330.000 prikken gezet.