Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 6 december) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag iets toegenomen, zo valt te lezen in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2.760 mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 53 meer dan zondag.

Het aantal opgenomen COVID-19-patiënten schommelt al ruim een week rond de 2.700, met een piek van 2.845 vorige week dinsdag. Het LCPS wees er zondag op dat de instroom van COVID-19-patiënten afgelopen week is gestabiliseerd. Ook zijn er "voorzichtige signalen" dat de stijging in de coronabezetting afneemt.

Op de intensive cares liggen nu 611 coronapatiënten, 13 meer dan zondag. Ook liggen er vijftien inwoners van Nederland op een ic in Duitsland.

Op de verpleegafdelingen worden momenteel 2.134 coronapatiënten behandeld. Dat is volgens de LCPS een toename van 35 vergeleken met een dag eerder.

In de afgelopen 24 uur werden er 211 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, het kleinste aantal in drie weken. Op de ic's werden 51 patiënten met COVID-19 opgenomen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

21.053 positieve tests gemeld

Tussen zondag en maandag zijn 21.053 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er minder dan een dag eerder (23.153) en het aantal ligt ruim 3 procent lager dan het weekgemiddelde van 21.735 besmettingen.

Amsterdam telde 646 positieve tests, Den Haag 563 en Rotterdam 558. Daarna volgen Utrecht (380) en Tilburg (299). Alleen op Terschelling en Schiermonnikoog testte niemand positief.

Het aantal positieve tests schommelt de afgelopen dagen tussen de 20.000 en 24.000, met uitzondering van woensdag toen er er een storing was bij de GGD. Dat aantal werd zaterdag bijgesteld.

In de teststraten worden ongeveer 100.000 mensen per dag getest. De laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle tests daar positief uit.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad ligt op 83,4 procent

83,4 procent van alle Nederlanders van twaalf jaar en ouder is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Sinds 24 november melden wij het percentage Nederlanders van twaalf jaar en ouder dat volledig is gevaccineerd tegen COVID-19. Voorheen meldden we dit percentage op basis van iedereen ouder dan achttien jaar. Omdat de vaccinatiegraad van de Nederlanders tussen twaalf en achttien jaar lager is dan de oudere bevolking, is het percentage nu lager dan we eerst meldden.

Ruim 24 miljoen coronaprikken gezet

In Nederland zijn in totaal ruim 24,2 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van afgelopen zomer. Toen werden ongeveer 1,5 miljoen prikken per week gezet, terwijl dat er op dit moment wekelijks zo'n 110.000 zijn.

Op vrijdag kregen ongeveer 173.000 tachtigplussers een derde prik. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen sinds een aantal weken een extra inenting krijgen, omdat ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt.

Mensen worden uitgenodigd op basis van hun geboortejaar. Inmiddels worden mensen die geboren zijn in 1943 uitgenodigd voor een boosterprik. Rond de jaarwisseling moeten alle zestigplussers aan de beurt zijn geweest.