Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 5 december) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In totaal zijn er nu 2.692 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat zijn 22 patiënten meer dan een etmaal geleden, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares nam licht toe, van 597 op zaterdag naar 598 op zondag. In totaal werden er 33 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Verder zijn er 416 ic-plekken bezet door patiënten die iets anders hebben dan COVID-19.

Er liggen 2.094 coronapatiënten op verpleegafdelingen, 21 meer dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen waren in totaal 225 nieuwe opnames vanwege COVID-19.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

23.153 positieve tests gemeld

Tussen zaterdag en zondag zijn 23.153 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan een dag eerder (22.692) en het aantal ligt ruim 6 procent hoger dan het weekgemiddelde van 21.807 besmettingen.

Het aantal positieve tests schommelt de afgelopen dagen tussen de 20.000 en 24.000, met uitzondering van woensdag toen er er een storing was bij de GGD. Dat aantal werd zaterdag bijgesteld.

In de teststraten worden ongeveer 100.000 mensen per dag getest. De laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle tests daar positief uit.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM registreert 34 sterfgevallen

Het RIVM kreeg tussen zondagochtend en maandagochtend 34 meldingen dat iemand aan de gevolgen van het coronavirus was overleden. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn gestorven.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad ligt op 83,4 procent

83,4 procent van alle Nederlanders van twaalf jaar en ouder is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Sinds 24 november melden wij het percentage Nederlanders van twaalf jaar en ouder dat volledig is gevaccineerd tegen COVID-19. Voorheen meldden we dit percentage op basis van iedereen ouder dan achttien jaar. Omdat de vaccinatiegraad van de Nederlanders tussen twaalf en achttien jaar lager is dan de oudere bevolking, is het percentage nu lager dan we eerst meldden.

In Nederland zijn in totaal ruim 24,2 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van afgelopen zomer. Toen werden ongeveer 1,5 miljoen prikken per week gezet, terwijl dat er op dit moment wekelijks zo'n 110.000 zijn.

Op vrijdag kregen ongeveer 173.000 tachtigplussers een derde prik. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen sinds een aantal weken een extra inenting krijgen, omdat ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt.

Mensen worden uitgenodigd op basis van hun geboortejaar. Inmiddels worden mensen die geboren zijn in 1942 uitgenodigd voor een boosterprik. Rond de jaarwisseling moeten alle zestigplussers aan de beurt zijn geweest.