Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 3 december) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In totaal zijn er nu 2.728 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat zijn er 85 minder dan donderdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Met name op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten fors af. Daar liggen momenteel 2.125 mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 83 minder dan donderdag.

Op de intensive care (ic) nam het aantal mensen met COVID-19 af met 2 tot 603. Nog eens 14 patiënten liggen in ziekenhuizen in Duitsland.

Afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 259 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden 36 mensen opgenomen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

21.612 positieve tests gemeld

Tussen donderdag en vrijdag zijn 21.612 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder. Toen viel het aantal vanwege een storing op woensdag groter uit.

Het aantal positieve tests schommelt, met uitzondering van de verstoorde cijfers van woensdag, de afgelopen dagen tussen de 20.000 en 24.000.

In de teststraten worden ongeveer 100.000 mensen per dag getest. De laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle tests daar positief uit.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM registreert 62 sterfgevallen

Het RIVM kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 62 meldingen dat iemand aan de gevolgen van het coronavirus was overleden. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn gestorven.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad ligt op 83,4 procent

83,4 procent van alle Nederlanders van twaalf jaar en ouder is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Sinds 24 november melden wij het percentage Nederlanders van twaalf jaar en ouder dat volledig is gevaccineerd tegen COVID-19. Voorheen meldden we dit percentage op basis van iedereen ouder dan achttien jaar. Omdat de vaccinatiegraad van de Nederlanders tussen twaalf en achttien jaar lager is dan de oudere bevolking, is het percentage nu lager dan we eerst meldden.

In Nederland zijn in totaal ruim 24,2 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van afgelopen zomer. Toen werden ongeveer 1,5 miljoen prikken per week gezet, terwijl dat er op dit moment wekelijks zo'n 110.000 zijn.

Volgens de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM hebben inmiddels ruim 89.000 mensen een derde prik gekregen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen sinds een aantal weken een extra inenting krijgen, omdat ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt. Inmiddels worden mensen die geboren zijn in 1941 uitgenodigd voor een boosterprik.