Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 2 december) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken. Door een technische storing op woensdag valt donderdag het aantal positieve coronatests groter uit.

In totaal zijn er nu 2.813 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat zijn er 47 meer dan woensdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2.208 coronapatiënten, 27 meer dan een dag eerder. Op de intensive care (ic) nam het aantal mensen met COVID-19 toe met 18 tot 605. Nog eens 12 patiënten liggen in ziekenhuizen in Duitsland.

Afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 410 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden 58 mensen opgenomen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Door storing op woensdag meer positieve tests gemeld

Tussen woensdag en donderdag zijn 23.142 positieve coronatests geregistreerd. Door een storing op woensdag valt dit aantal groter uit. Die storing is inmiddels verholpen, maar de onverwerkte positieve tests van woensdag zijn verwerkt in de cijfers van donderdag.

Het aantal positieve tests schommelt, met uitzondering van de verstoorde cijfers van woensdag, de afgelopen dagen tussen de 20.000 en 24.000.

Afgelopen week testten in totaal 150.800 mensen positief op het coronavirus. Dat aantal is iets lager dat van de week ervoor (155.375).

In de teststraten worden ongeveer 100.000 mensen per dag getest. De laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle tests daar positief uit.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM registreert 65 sterfgevallen

Het RIVM kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 65 meldingen dat iemand aan de gevolgen van het coronavirus was overleden. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn gestorven.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad ligt op 83,4 procent

83,4 procent van alle Nederlanders van twaalf jaar en ouder is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Sinds 24 november melden wij het percentage Nederlanders van twaalf jaar en ouder dat volledig is gevaccineerd tegen COVID-19. Voorheen meldden we dit percentage op basis van iedereen ouder dan achttien jaar. Omdat de vaccinatiegraad van de Nederlanders tussen twaalf en achttien jaar lager is dan de oudere bevolking, is het percentage nu lager dan we eerst meldden.

In Nederland zijn in totaal ruim 24,2 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van afgelopen zomer. Toen werden ongeveer 1,5 miljoen prikken per week gezet, terwijl dat er op dit moment wekelijks zo'n 110.000 zijn.

Volgens de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM hebben inmiddels ruim 89.000 mensen een derde prik gekregen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen sinds een aantal weken een extra inenting krijgen, omdat ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt. Sinds donderdag worden mensen die zijn geboren in 1939 uitgenodigd voor een boosterprik.