Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 30 november) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2.845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van afgelopen winter. Die piek was op 5 januari, toen er 2.890 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2.250 coronapatiënten, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 41 meer dan maandag.

Op de intensive cares (ic's) nam het aantal mensen met COVID-19 afgelopen etmaal toe met 32 tot 595. In de afgelopen 24 uur werden op de verpleegafdelingen 339 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden 47 mensen opgenomen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

22.199 positieve tests gemeld bij RIVM

Tussen maandag en dinsdag zijn 22.199 positieve coronatests geregistreerd. Het dagelijkse cijfer schommelt al dagen tussen de 20.000 en 24.000. Het gemiddelde aantal positieve tests per dag van de afgelopen zeven dagen is 22.165.

Afgelopen week testten bij elkaar 155.152 mensen positief op het coronavirus. Dat aantal is ongeveer gelijk aan dat van de week ervoor. De stabilisatie is volgens het RIVM waarschijnlijk een gevolg van de coronamaatregelen die op 13 november ingingen.

In de teststraten worden ongeveer 100.000 mensen per dag getest. De laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle tests daar positief uit.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM registreert 65 sterfgevallen

Het RIVM kreeg tussen maandagochtend en dinsdagochtend 65 meldingen dat een persoon aan de gevolgen van het coronavirus was overleden. Dat is het grootste aantal sinds 2 maart, bijna negen maanden geleden. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus blijft oplopen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 367 coronapatiënten. Dat komt neer op gemiddeld 52 meldingen per dag, het hoogste niveau sinds 24 februari. In de afgelopen twee weken is het sterftecijfer ongeveer verdubbeld.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad ligt op 83 procent

83 procent van alle Nederlanders ouder dan twaalf jaar is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Sinds 24 november melden wij het percentage Nederlanders ouder dan twaalf jaar dat volledig is gevaccineerd tegen COVID-19. Voorheen meldden we dit percentage op basis van iedereen ouder dan achttien jaar. Omdat de vaccinatiegraad van de Nederlanders tussen twaalf en achttien jaar lager is dan de oudere bevolking, is het percentage nu lager dan we eerst meldden.

In Nederland zijn in totaal ruim 24,2 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van afgelopen zomer. Toen werden ongeveer 1,5 miljoen prikken per week gezet, terwijl dat er op dit moment wekelijks zo'n 110.000 zijn.

Volgens de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM hebben inmiddels ruim 89.000 mensen een derde prik gekregen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen sinds een aantal weken een extra inenting krijgen, omdat ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt. Sinds donderdag worden mensen die zijn geboren in 1939 uitgenodigd voor een boosterprik.