Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zaterdag 27 november) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Op dit moment liggen 2.624 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 26 meer dan donderdag.

Zorgverleners op de intensive cares (ic's) behandelen momenteel 555 coronapatiënten, een stijging van 27 patiënten ten opzichte van 24 uur geleden.

Op die afdelingen waren er 51 nieuwe opnames. Maar doordat er ook mensen zijn overleden of de ic mochten verlaten, nam het aantal bezette bedden per saldo minder snel toe.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 2.069 coronapatiënten. Dat is slechts één patiënt minder dan een dag geleden.

Afgelopen etmaal werden 354 nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen opgenomen. Maar doordat er meer mensen ontslagen of overgeplaatst werden of zijn overleden, nam het totale aantal patiënten af.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

22.089 positieve tests gemeld bij RIVM

Tussen vrijdag en zaterdag zijn 22.089 positieve coronatests geregistreerd. Het is de twaalfde dag op rij dat het dagelijkse cijfer boven de 20.000 gevallen uitkomt. Sindsdien schommelt het aantal positieve tests tussen de 20.000 en 24.000.

Dat het aantal positieve tests wat lijkt af te vlakken, wil niet zeggen dat het aantal besmettingen ook echt afvlakt. De teststraten van de GGD's zitten tegen hun maximale capaciteit aan.

In de teststraten worden ongeveer 100.000 mensen per dag getest. De laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle tests daar positief uit. Dat komt ongeveer overeen met de ruim 20.000 positieve tests per dag die Nederland nu al ruim anderhalve week heeft.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

55 sterfgevallen gemeld

Het RIVM ontving 55 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Dat zijn er 2 minder dan donderdag. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De registratie van de sterfgevallen kan even duren.

Tot nu toe zijn iets meer dan 19.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad ligt op 83 procent

83 procent van alle Nederlanders ouder dan twaalf jaar is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

In Nederland zijn in totaal ruim 24,2 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van afgelopen zomer. Toen werden ongeveer 1,5 miljoen prikken per week gezet, terwijl dat er op dit moment wekelijks zo'n 110.000 zijn.

Volgens de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM hebben inmiddels ruim 89.000 mensen een derde prik gekregen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen sinds een aantal weken een extra inenting krijgen, omdat ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt. Sinds donderdag worden mensen die zijn geboren in 1939 uitgenodigd voor een boosterprik.