Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 25 november) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Sinds gisteren melden wij het percentage Nederlanders ouder dan twaalf jaar dat volledig is gevaccineerd tegen COVID-19. Voorheen meldden we dit percentage op basis van iedereen ouder dan achttien jaar.

Op dit moment liggen 2.545 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 10 meer dan gisteren.

Zorgverleners op de intensive cares behandelen momenteel 530 coronapatiënten, een stijging van 25 patiënten ten opzichte van 24 uur geleden. Er liggen donderdag voor het eerst meer coronapatiënten op de ic's dan een jaar geleden. Op 25 november 2020 werden er 529 mensen met een corona-infectie geholpen op een intensive care.

Er werden de afgelopen 24 uur 49 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen. Doordat er ook mensen overleden of de intensivecareafdelingen mochten verlaten, nam het totale aantal patiënten minder snel toe.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 2.015 coronapatiënten. Dat zijn er 15 minder dan een dag geleden. Ook van dinsdag op woensdag nam het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen al af, toen met 22 patiënten.

Afgelopen etmaal werden 304 nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen opgenomen. Maar doordat er meer mensen werden ontslagen, werden overgeplaatst of overleden, daalde de totale bezetting in de klinieken toch.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

22.274 positieve tests gemeld bij RIVM

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 22.274 positieve coronatests geregistreerd. Het is de tiende dag op rij dat het dagelijkse cijfer boven de grens van 20.000 gevallen uitkomt.

Gisteren werd nog een recordaantal van 23.789 positieve tests gemeld. Het dagcijfer ligt opnieuw boven het zevendaagse gemiddelde (22.218).

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

61 sterfgevallen gemeld

Het RIVM ontving 61 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De registratie van de sterfgevallen kan even duren.

Tot nu toe zijn iets meer dan 19.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad ligt op 83 procent

83 procent van alle Nederlanders ouder dan twaalf jaar is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

In Nederland zijn in totaal ruim 24,2 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van afgelopen zomer. Toen werden ongeveer 1,5 miljoen prikken per week gezet, terwijl dat er op dit moment wekelijks zo'n 110.000 zijn.

Volgens de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM hebben inmiddels ruim 89.000 mensen een derde prik gekregen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen sinds een aantal weken een extra inenting krijgen, omdat ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt. Sinds vandaag worden mensen die zijn geboren in 1937 uitgenodigd voor een boosterprik.