Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 16 november) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken. Net als maandag kunnen de cijfers over de positieve tests door een storing bij de koepel van de GGD's een vertekend beeld geven.

In de Nederlandse ziekenhuizen zijn in het afgelopen etmaal 306 coronapatiënten opgenomen. Dat is het grootste aantal sinds 4 mei.

39 van hen werden opgenomen op de ic, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen er nu 2.071 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 86 meer dan maandag. Dat is het grootste aantal sinds 18 mei. Precies een jaar geleden ging het om bijna evenveel opgenomen covidpatiënten. Toen waren het er 2.130, oftewel 59 meer dan nu.

Op de ic's liggen nu 385 mensen met COVID-19. Dat zijn er 5 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten met 81 toegenomen tot 1.681.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

20.252 positieve tests, een record met een kanttekening

Het RIVM maakt dinsdag melding van 20.252 positieve coronatests. Dat is een nieuw record, maar het getal geeft wel een vertekend beeld.

Vanwege een storing bij de GGD's op zaterdag is een deel van de positieve testuitslagen bij het aantal van maandag en vandaag opgeteld. Maandag maakte het RIVM melding van 19.274 positieve tests.

In de afgelopen zeven dagen testten dagelijks gemiddeld 15.794 mensen positief. Dat is het hoogste gemiddelde ooit.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

35 sterfgevallen gemeld

Het RIVM ontving 35 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De registratie van de sterfgevallen kan even duren.

Tot nu toe zijn ruim 18.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 173 coronapatiënten, gemiddeld bijna 25 per dag.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad ligt op 84,4 procent

84,4 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

In Nederland zijn in totaal ruim 24,1 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen werden ongeveer 1,5 miljoen prikken per week gezet, terwijl dat er op dit moment wekelijks zo'n 110.000 zijn.

Volgens de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM hebben inmiddels ruim 75.000 mensen een derde prik gekregen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen sinds een aantal weken een extra inenting krijgen, omdat ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt.