Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 8 november) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 1.573, bijna een verdubbeling vergeleken met twee weken geleden. Afgelopen etmaal kwamen er 83 coronapatiënten bij, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Precies één jaar geleden lagen er 2.295 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Bij het huidige oplopende tempo kan dat niveau binnen enkele weken weer bereikt zijn.

Volgens het LCPS liggen er nu 1.247 mensen op een verpleegafdeling vanwege het coronavirus. Dat zijn er 62 meer dan zondag. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten met 21 toe tot 326.

In de afgelopen 24 uur werden er 153 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 35 nieuwe patiënten opgenomen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

11.848 positieve tests

Het RIVM meldt maandag 11.848 positieve coronatests. Voor de vijfde dag op rij ligt het aantal positieve tests boven de 10.000.

Zaterdag werden 12.024 positieve tests gemeld, het grootste aantal van dit jaar. Het zevendaagse gemiddelde ligt nu op 10.458 nieuwe gevallen per dag.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

22 sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg 22 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De registratie van de sterfgevallen kan vertraagd zijn.

Tot nu toe zijn ruim 18.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Relatief veel prikken gezet

De afgelopen dagen hebben relatief veel mensen een coronaprik laten zetten op locaties waar dat zonder afspraak kan. De koepelorganisatie van gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland meldt dat zaterdag 10.424 mensen zonder afspraak een prik lieten zetten op een vrije inlooplocatie, vrijdag waren dat er 10.189.

Woensdag was dat aantal nog groter: die dag lieten ongeveer 13.000 mensen zich zonder afspraak inenten. Daarvoor lag de piek op 8.000 mensen in één dag.

84,1 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd tegen COVID-19. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

In Nederland zijn in totaal bijna 23,9 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, terwijl dat er op dit moment zo'n 110.000 zijn.