Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 29 september) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In het afgelopen etmaal zijn 1.776 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er iets meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (1.660).

Het gemiddelde aantal positieve tests zakte na zaterdag 18 september onder de tweeduizend. In de weken ervoor schommelde dat aantal tussen de twee- en drieduizend per dag.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten op ic voor achtste dag op rij afgenomen

Wederom is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen gedaald. Op dit moment liggen 456 coronapatiënten in het ziekenhuis, 19 minder dan dinsdag.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) daalde met 11 naar 143. Daarmee is het aantal ic-patiënten voor de achtste dag op rij afgenomen. Op de verpleegafdelingen liggen 313 coronapatiënten, 8 minder dan de voorgaande dag.

Op de ic's werden in het afgelopen etmaal 7 patiënten opgenomen. Op de verpleegafdelingen werden 38 coronapatiënten binnengebracht. Het LCPS voorspelde al eerder dat het aantal mensen met COVID-19 in de ziekenhuizen zou dalen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Zes nieuwe sterfgevallen gemeld

Het RIVM meldt verder dat in de afgelopen 24 uur zes nieuwe sterfgevallen zijn gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Het kan soms een tijdje duren voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Tot nu toe zijn ruim achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

23,5 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn inmiddels 23,5 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken stijgt de laatste weken aanzienlijk langzamer dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer anderhalf miljoen inentingen per week.

Ruim 80 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus