Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 31 augustus) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In het afgelopen etmaal zijn 2.349 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (2.511).

Het gemiddelde aantal positieve tests schommelt al ruim drie weken tussen de tweeduizend en drieduizend per dag. Een op de vijf positieve tests wordt momenteel afgenomen bij Nederlanders die recentelijk in het buitenland zijn geweest.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is dinsdag weer wat gedaald, na een forse toename op maandag. Ziekenhuizen behandelen momenteel 671 mensen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er achttien minder dan een dag eerder. Het totale aantal opgenomen mensen met corona schommelt nu ongeveer een maand lang tussen de 650 en 700.

Op maandag was het aantal opgenomen coronapatiënten juist met 47 toegenomen naar 689. Dat was de grootste stijging in een dag in meer dan een maand tijd.

Verpleegafdelingen hebben momenteel 459 coronapatiënten onder hun hoede, 10 minder dan op maandag. Die vleugels namen 65 nieuwe patiënten op en zagen 75 mensen vertrekken. Het is niet bekend hoeveel van hen naar huis mochten en hoeveel juist naar een intensive care (ic) moesten.

Ic's hebben de afgelopen dag acht nieuwe patiënten opgenomen. Dat is het kleinste aantal sinds 23 juli. Daar staat tegenover dat zestien coronapatiënten de ic's hebben verlaten. Het is niet bekend hoeveel van hen zijn overleden en hoeveel van hen juist genoeg zijn opgeknapt. Het totale aantal coronapatiënten op de ic's daalde met 8 naar 212. Dat is het kleinste aantal in ongeveer twee weken tijd.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt twaalf nieuwe sterfgevallen

Het RIVM meldt verder dat in de afgelopen 24 uur in totaal twaalf nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen aan het licht zijn gekomen.

Dat deze sterfgevallen nu worden gemeld, betekent niet dat deze personen daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren. Tot nu toe zijn zo'n achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Bijna 23 miljoen prikken gezet

Tot nu toe zijn er bijna 23 miljoen prikken gezet. Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens over het aantal gezette prikken aan. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard. Donderdag is melding gemaakt van 22.953.546 prikken.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 51 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld bijna 37.000 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus