Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 29 augustus) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In het afgelopen etmaal zijn 2.213 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (2.532).

Het gemiddelde aantal positieve tests schommelt al ruim drie weken tussen de tweeduizend en drieduizend per dag. Een op de vijf positieve tests wordt momenteel afgenomen bij Nederlanders die recentelijk in het buitenland zijn geweest.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Ziekenhuiscijfers nemen toe

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 689 coronapatiënten. Dat zijn er 47 meer dan zondag, valt op te maken uit de cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht.

Op de intensive cares liggen 220 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er vier minder dan zondag. Verder is een fikse toename te zien in het aantal patiënten op de verpleegafdelingen: dat aantal nam met 51 patiënten toe naar 469.

Sinds donderdag stijgt het totale aantal opgenomen coronapatiënten licht. De dagen daarvoor nam het juist iets af.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt twee nieuwe sterfgevallen

Het RIVM meldt verder dat in de afgelopen 24 uur in totaal twee nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen aan het licht zijn gekomen.

Dat deze sterfgevallen nu worden gemeld, betekent niet dat deze personen daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren. Tot nu toe zijn zo'n achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 22,7 miljoen prikken gezet

Tot nu toe zijn er meer dan 22,7 miljoen prikken gezet. Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens over het aantal gezette prikken aan. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard. Donderdag is melding gemaakt van 22.773.830 prikken.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 57 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 40.999 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus