Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 22 augustus) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In het afgelopen etmaal zijn 2.499 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (2.429).

Het gemiddelde aantal positieve tests schommelt al wekenlang tussen de twee- en drieduizend per dag. Een op de vijf positieve testen wordt momenteel afgenomen bij Nederlanders die recentelijk in het buitenland zijn geweest.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Kleine daling aantal ziekenhuis- en ic-opnames

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is ongeveer hetzelfde als gisteren. Vandaag waren dat er 660, ten opzichte van 657 gisteren. Het totale aantal patiënten op de verpleegafdelingen steeg met 2 naar 441. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic's) steeg met één persoon naar 219.

Donderdag werd nog het grootste aantal ic-opnames (220) gemeld sinds half juni. Het aantal door coronapatiënten bezette bedden in de ziekenhuizen schommelt al weken tussen ongeveer 650 en 700.

In het afgelopen etmaal werden in totaal 21 nieuwe ic-opnames gemeld en 59 reguliere ziekenhuisopnames.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt acht nieuwe sterfgevallen

Het RIVM meldt verder dat in de afgelopen 24 uur in totaal zes nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen aan het licht zijn gekomen.

Dat deze sterfgevallen nu worden gemeld, betekent niet dat deze personen daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren. Tot nu toe zijn zo'n achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

22,5 miljoen prikken gezet

Tot nu toe zijn er ongeveer 22,5 miljoen prikken gezet. Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens over het aantal gezette prikken aan. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard. Op dat dashboard werd donderdag melding gemaakt van 22.486.305 prikken.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 105 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 76.916 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus