Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 5 augustus) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het RIVM meldt donderdag 3.402 positieve coronatests te hebben geregistreerd. Dat zijn er meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (2.750). Door een technische storing van eerder "vallen de dagcijfers donderdag hoger uit dan in werkelijkheid", aldus het RIVM.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen verminderd

Donderdag werden 97 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. In totaal liggen er 673 coronapatiënten in de ziekenhuizen, dat zijn er 11 meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 474 covidpatiënten, 4 meer dan woensdag. Op de intensive cares (ic's) liggen 199 COVID-19-patiënten, 7 meer dan de voorgaande dag.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt elf nieuwe sterfgevallen

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal elf meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Dat is het grootste aantal in bijna twee maanden tijd. Woensdag werden zeven nieuwe sterfgevallen gemeld. Dit hoeft niet te betekenen dat deze patiënten op de betreffende dag zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.

Tot nu toe zijn bijna achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic is het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 21 miljoen prikken gezet

Het aantal gezette coronaprikken in Nederland is vorige week de twintig miljoen gepasseerd. Maandag 26 juli werd deze mijlpaal officieel bereikt.

Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens over het aantal gezette prikken aan. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard. Op dat dashboard wordt momenteel melding gemaakt van 21.344.541 prikken.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 175 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 125.767 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus