Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 4 augustus) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het RIVM meldt woensdag 2.836 positieve coronatests te hebben geregistreerd. Dat is minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (2.905).

Het gemiddelde is mogelijk wel vertekend. Vorige week woensdag was er volgens het RIVM mogelijk een onderrapportage vanwege een technische storing. Het is onduidelijk of die donderdag gecorrigeerd werd. Vorige week woensdag stond het weekgemiddelde nog op 4.825 gevallen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen verminderd

Woensdag werden 92 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Dat aantal is groter dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (80). In totaal liggen er 662 COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen, dat zijn er 57 minder dan dinsdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 470 coronapatiënten, 50 minder dan dinsdag. Op de intensive cares (ic's) liggen 192 COVID-19-patiënten, 7 minder dan de voorgaande dag.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt zeven nieuwe sterfgevallen

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal zeven meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Dinsdag werden er drie nieuwe sterfgevallen gemeld. Dit hoeft niet te betekenen dat deze patiënten op de betreffende dag zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.

Tot nu toe zijn bijna achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic is het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 21 miljoen prikken gezet

Het aantal gezette coronaprikken in Nederland is de twintig miljoen vorige week overstegen. Maandag 26 juli werd deze mijlpaal officieel bereikt.

Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens over het aantal gezette prikken aan. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard. Op dat dashboard worden momenteel 21.075.870 prikken gemeld.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 163 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 117.279 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus