Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 1 augustus) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het RIVM meldt zondag 2.350 positieve coronatests te hebben geregistreerd. Dat is minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (3.501).

Het gemiddelde is mogelijk wel vertekend. Woensdag was er volgens het RIVM mogelijk een onderrapportage vanwege een technische storing. Het is onduidelijk of die donderdag gecorrigeerd werd.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer iets

In de afgelopen 24 uur zijn negentien nieuwe patiënten opgenomen op de intensive cares in Nederland. Op de verpleegafdelingen werden 62 nieuwe opnames van mensen met COVID-19 geregistreerd.

Het totale aantal opgenomen coronapatiënten bedraagt 683, 16 meer dan zaterdag, blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de ic's van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 187 coronapatiënten, 6 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen gaat het om 496 mensen die COVID-19 onder de leden hebben, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er tien meer dan zaterdag.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt twee nieuwe sterfgevallen

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal twee meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Dit hoeft niet te betekenen dat deze patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.

Tot nu toe zijn bijna achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic is het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan twintig miljoen prikken gezet

Het aantal gezette coronaprikken in Nederland is de twintig miljoen deze week overstegen. Maandag werd deze mijlpaal officieel bereikt.

Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens over het aantal gezette prikken aan. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard. Op dat dashboard worden momenteel 20.464.166 prikken gemeld.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 197 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 141.000 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus