Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 26 juli) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het RIVM heeft 3.914 positieve coronatests geregistreerd tussen zondag- en maandagochtend. Dat is het kleinste aantal in bijna drie weken en het zijn er vanzelfsprekend minder dan het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen (5.735).

Volgens demissionair premier Mark Rutte is het aantal besmettingen inmiddels op een 'plateau' beland. De verwachting van het RIVM dat het aantal nieuwe gevallen in de loop van vorige week in een dalende lijn zou komen, lijkt te zijn uitgekomen. Op de voorgaande dagen werden steevast vier tot zesduizend positieve tests gemeld.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Nieuwe forse stijging in ziekenhuizen, maar volgende week stabilisatie

Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel 577 coronapatiënten. Dat zijn er 44 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Volgens Rutte wordt volgende week het niveau bereikt waarop het aantal opnames niet verder zal stijgen.

Het aantal covidpatiënten op ic's nam met 6 toe tot 140. Dat is het grootste aantal sinds bijna een maand. Zondag lagen er nog 134 coronapatiënten op de ic's.

"Het is daar hard werken, maar beheersbaar", zo sprak Rutte maandagmiddag tijdens een persmoment over de situatie in ziekenhuizen. "Het blijft spannend."

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt nu al bijna twee weken met de dag toe. Ziekenhuizen hielden hier ook rekening mee, omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen weken hard is gestegen.

RIVM meldt één nieuw sterfgeval

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal één melding over een coronagerelateerd sterfgeval. Dit hoeft niet te betekenen dat deze patiënt in de afgelopen 24 uur is overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.

Tot nu toe zijn bijna achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic is het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan twintig miljoen prikken gezet

Het aantal gezette coronaprikken in Nederland is gestegen naar ruim twintig miljoen. Deze mijlpaal is maandag officieel bereikt, een dag later dan verwacht.

Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens over het aantal gezette prikken aan. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Daar staat nog het aantal van 19,6 miljoen vermeld.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 194 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 140.000 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus