Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 25 juli) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het RIVM heeft 4.665 positieve coronatesten geregistreerd tussen zaterdag- en zondagochtend. Dat zijn minder dan het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen (6.453). Een week geleden meldde het instituut nog 10.247 positieve tests.

Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen.

Het weekgemiddelde van 6.454 ligt nog altijd veel hoger dan een maand geleden. Toen de versoepelingen ingingen eind juni, lag het aantal positieve testen rond de 600 per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt naar 533

Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen naar 533. Dat zijn er 29 meer dan op zaterdag.

Op dit moment liggen 399 coronapatiënten op verpleegafdelingen, elf meer dan zaterdag. Op de intensive care liggen 134 coronapatiënten, achttien meer ten opzichte van een dag eerder.

In totaal zijn er 87 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Van hen moesten er 16 naar de ic, en 71 kwamen op een verpleegafdeling terecht. Een dag eerder kwamen er nog 89 nieuwe patiënten bij.

RIVM meldt vier nieuwe sterfgevallen

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal vier meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Dit hoeft niet te betekenen dat er in de afgelopen 24 uur vier personen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.

Tot nu toe zijn bijna achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic is het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 19,6 miljoen prikken gezet

Het aantal gezette coronaprikken in Nederland is gestegen tot ruim 19,6 miljoen. Dit weekend wordt waarschijnlijk de twintig miljoenste prik gezet.

Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens over het aantal gezette prikken aan. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 194 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 140.000 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus