Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zaterdag 24 juli) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 5.323 positieve coronatesten geregistreerd tussen vrijdag- en zaterdagochtend. Dat zijn er ruim duizend minder dan vrijdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6.425 besmettingen werden gemeld. Het aantal nieuwe besmettingen is terug op het niveau van 8 juli (5.401), toen de cijfers nog snel omhoog liepen.

Vorige week zaterdag meldde het RIVM nog ruim 11.076 nieuwe besmettingen. Het zevendaags gemiddelde, dat begin deze week piekte op ruim 10.000, is nu afgenomen tot 7.255 gevallen per dag. Dat zijn er nog altijd veel meer dan een paar weken geleden.

Amsterdam blijft koploper met het aantal nieuwe gevallen: 355 mensen testten positief in de hoofdstad. Rotterdam volgt met 237 nieuwe besmettingen, in Den Haag kregen 167 mensen een positief testresultaat. Utrecht telde 106 nieuwe besmettingen, in Haarlem waren dat er 97.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen boven 500

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is gestegen tot 504. Dat zijn er 27 meer dan op vrijdag, toen er 477 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis lagen.

De meeste zieken liggen op de verpleegafdeling, namelijk 388 mensen, 18 meer dan een dag eerder. Er liggen 116 coronapatiënten op de intensive care, dat zijn er 9 meer dan vrijdag.

Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen staat op 72. Het verschil met vrijdag is kleiner, omdat er ook mensen zijn ontslagen uit het ziekenhuis. 17 mensen moesten naar de ic.

RIVM meldt vier nieuwe sterfgevallen

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal opnieuw drie meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Dit hoeft niet te betekenen dat er in de afgelopen 24 uur drie personen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.

Tot nu toe zijn bijna achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic is het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 19,6 miljoen prikken gezet

Het aantal gezette coronaprikken in Nederland is gestegen tot ruim 19,6 miljoen. Dit weekend wordt waarschijnlijk de twintig miljoenste prik gezet.

Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens over het aantal gezette prikken aan. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 194 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 140.000 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus