Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 22 juli) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

In het afgelopen etmaal zijn 6.301 positieve coronatests geregistreerd. Dat is kleinste aantal sinds 9 juli. Het gaat om beduidend minder positieve tests dan vorige week donderdag, toen zo'n 11.000 besmettingen werden gemeld.

Het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen is verder gedaald. Donderdag bedraagt dat gemiddelde 8.780. Een dag eerder ging het nog om een gemiddelde van 9.465.

In de afgelopen week waren er echter bijna 70.000 positieve tests. In de voorgaande week waren het er met een kleine 52.000 aanzienlijk minder.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

436 coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag verder toegenomen. Er liggen nu 436 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 8 meer dan woensdag en is het grootste aantal in een maand tijd, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 61 coronapatiënten binnengekomen. Op de ic's werden 11 mensen binnengebracht. Er liggen nu 329 covidpatiënten op de verpleegafdeling, 7 meer dan woensdag. Op de ic's liggen nu in totaal 107 coronapatiënten. Dat is er één meer dan de voorgaande dag.

De instroom van patiënten is donderdag wel iets kleiner vergeleken met de afgelopen twee dagen. Dinsdag noteerde het LCPS nog de grootste toename sinds eind mei. Op de ic's werden toen 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76.

RIVM meldt drie nieuwe sterfgevallen

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal drie meldingen over een coronagerelateerd sterfgeval, evenveel als het etmaal ervoor. Dit hoeft niet te betekenen dat er in de afgelopen 24 uur drie personen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.

Tot nu toe zijn bijna achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 19,2 miljoen prikken gezet

Het aantal gezette coronaprikken in Nederland is gestegen tot ruim 19,2 miljoen. Zondag is in Nederland de negentien miljoenste prik gezet, meldde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens over het aantal gezette prikken aan. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 221 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 159.000 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus