Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 18 juli) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

Het RIVM meldt zondag 10.247 nieuwe positieve tests. Dat zijn er ongeveer even veel als het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (10.065). Het is voor het eerst in vier dagen tijd dat het aantal positieve tests onder de elfduizend ligt.

Op donderdag, vrijdag en zaterdag werden telkens meer dan elfduizend positieve tests gemeld.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan driehonderd coronapatiënten in het ziekenhuis

Opnieuw is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestegen. In totaal liggen er nu 311 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag lagen er 284 coronapatiënten in de ziekenhuizen, vrijdag 265 en donderdag 230.

Van de 311 coronapatiënten liggen 76 op de intensive care. Dat is er één minder dan zaterdag.

Omdat het aantal positieve tests de laatste tijd hard stijgt, verwacht het LCPS dat het de komende tijd drukker wordt op de ic's en op de verpleegafdelingen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei eerder deze week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten zal stijgen tot circa achthonderd.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt een nieuw sterfgeval

Het RIVM ontving het afgelopen etmaal één melding van een coronagerelateerd sterfgeval. Dit hoeft niet te betekenen dat er de afgelopen 24 uur één persoon is overleden aan de gevolgen van het virus. Er kan vertraging zitten tussen de melding en de datum van overlijden.

Tot nu toe zijn bijna achttienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan negentien miljoen prikken gezet

Het aantal gezette coronaprikken in Nederland is gestegen tot boven de negentien miljoen. Zondag is in Nederland de negentien miljoenste prik gezet, meldde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Op het coronadashboard stonden donderdag 18,4 miljoen prikken aangegeven. Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens aan over het aantal gezette prikken. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 236 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 169.000 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus