Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 16 juli) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

RIVM meldt 11.363 positieve tests

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend is het coronavirus vastgesteld bij 11.363 mensen. Het is de tweede dag op rij dat het aantal positieve tests boven de 11.000 uitkomt. Het is ook het grootste aantal sinds Tweede Kerstdag, bijna zeven maanden geleden.

Precies een week geleden, op 9 juli, waren er iets meer dan 6.900 nieuwe gevallen. Nog een week eerder registreerde het RIVM 942 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn 68.742 besmettingen vastgesteld.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Opnieuw meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis

Opnieuw zijn meer nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. De afgelopen 24 uur kwamen op verpleegafdelingen 49 nieuwe patiënten binnen, het grootste aantal in ruim een maand tijd.

Op de intensive cares waren vijf nieuwe opnames, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het LCPS meldde donderdag ook al 35 nieuwe opnames op verpleegafdelingen. Zondag waren het er 9 en sindsdien vertoont dit aantal een stijgende lijn. In totaal liggen nu 265 mensen in het ziekenhuis met COVID-19. Dat zijn er 35 meer dan donderdag. Op de ic liggen momenteel 75 coronapatiënten, drie meer dan donderdag.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt twee nieuwe sterfgevallen

Het RIVM ontving het afgelopen etmaal twee meldingen van coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden: er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan achttien miljoen prikken gezet

Het aantal gezette coronaprikken in Nederland is gestegen tot boven de achttien miljoen. Maandag is in Nederland de achttien miljoenste prik gezet, meldde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Op het coronadashboard staan momenteel 18,4 miljoen prikken aangegeven.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 236 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 169.000 doses per dag.

Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens aan over het aantal gezette prikken. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Ten tijde van publicatie van dit artikel had het RIVM de nieuwste vaccinatiecijfers nog niet bekendgemaakt.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus