Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 15 juli) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

RIVM meldt 11.064 positieve tests

Het RIVM meldt voor het eerst sinds Kerst vorig jaar meer dan elfduizend positieve coronatests. Het gaat om precies te zijn om 11.064 nieuwe gevallen. Dat is ruim boven het gemiddelde over de laatste zeven dagen (9.191).

De geregistreerde besmettingen in de afgelopen 24 uur zijn er meer dan twee keer zoveel als vorige week donderdag. Toen registreerde het RIVM 5.475 positieve tests.

Sinds eind juni zijn er meer tests afgenomen, omdat het demissionaire kabinet toen bekendmaakte dat met een negatieve test de 1,5 meter afstand bij evenementen en in de horeca kon worden losgelaten. Vanwege de forse stijging van de afgelopen tijd heeft het kabinet dat inmiddels teruggedraaid.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

In totaal 230 coronapatiënten in ziekenhuizen

Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 72 coronapatiënten. Dat zijn er twee minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is juist wel gestegen ten opzichte van woensdag. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 158 mensen met COVID-19. Dat zijn er twintig meer dan woensdag.

In totaal liggen nu 230 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er achttien meer dan op woensdag.

Het aantal ziekenhuisopnames is opnieuw toegenomen. Het afgelopen etmaal zijn 38 mensen opgenomen op een intensivecare- of verpleegafdeling. Dat zijn er zeventien meer dan woensdag en het grootste aantal sinds de versoepelingen van 26 juni.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt drie nieuwe sterfgevallen

Het RIVM ontving het afgelopen etmaal drie meldingen van coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden: er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan achttien miljoen prikken gezet

Het aantal gezette coronaprikken in Nederland is gestegen tot boven de achttien miljoen. Maandag is in Nederland de achttien miljoenste prik gezet, meldde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Op het coronadashboard staan momenteel 18,1 miljoen prikken aangegeven.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 235 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld zo'n 169.000 doses per dag.

Het RIVM levert sinds 13 juli alleen nog op dinsdag en donderdag gegevens aan over het aantal gezette prikken. Dit aantal wordt daarom alleen nog op deze dagen bijgewerkt op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Ten tijde van publicatie van dit artikel had het RIVM de nieuwste vaccinatiecijfers nog niet bekendgemaakt.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus