Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 12 juli) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

RIVM meldt 8.522 positieve tests

Voor de tweede dag op rij daalt het aantal positieve tests, nadat er zaterdag meer dan tienduizend werden gemeld. Het RIVM meldt maandag 8.522 nieuwe positieve tests. Dat is meer dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (6.619).

Vergeleken met afgelopen maandag is het aantal positieve tests ruim vervijfvoudigd. Toen werden er 1.521 positieve tests gemeld.

Sinds eind juni zijn er meer testen afgenomen, omdat het demissionaire kabinet toen bekendmaakte dat met een negatieve test de 1,5 meter op veel plekken kon worden losgelaten. Vanwege de forse stijging in de afgelopen dagen heeft het kabinet dat inmiddels teruggedraaid.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Weer afname op ic en toename op verpleegafdelingen

Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 84 coronapatiënten. Dat zijn twee patiënten minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het LCPS geeft in het weekend geen overzicht meer van de ziekenhuiscijfers.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is in vergelijking met voor het weekend met 9 toegenomen. Verpleegafdelingen behandelen op dit moment 129 mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

In totaal liggen nu 213 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 7 meer dan op vrijdag. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis schommelt daarmee al een paar dagen rond de 200.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt één nieuw sterfgeval

Het aantal geregistreerde coronagerelateerde sterfgevallen blijft uiterst laag. Hiervan ontving het RIVM het afgelopen etmaal één melding. Deze patiënt is niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

18 miljoen prikken gezet

Maandag is in Nederland de 18 miljoenste prik gezet, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkgsgezondheid). Op het coronadashboard is de mijlpaal nog niet zichtbaar, maar dat kan komen door vertraging in de verwerking van de cijfers.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 245 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld ruim 176.000 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus