Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 9 juli) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

RIVM meldt 6.986 positieve tests

Het aantal positieve coronatests stijgt voor de tiende dag op rij. Vrijdag meldt het RIVM 6.986 nieuwe positieve tests. Dat is het grootste aantal sinds 8 mei. Bovendien zijn het er opnieuw fors meer dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (3.171).

Het groeiend aantal positieve tests heeft mogelijk voor een deel te maken met Testen voor Toegang. Mensen die op stap willen, moeten sinds vorige week een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag laten zien om naar binnen te mogen. Daardoor zijn er de afgelopen dagen veel meer tests afgenomen.

Veel positief geteste mensen hebben het coronavirus opgelopen in een café of discotheek. Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is bijna 19 procent besmet geraakt tijdens een bezoek aan de horeca. Ruim de helft (55 procent) van de positieve tests werd afgenomen bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Weer afname op ic, wel toename op verpleegafdelingen

Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 86 coronapatiënten. Dat zijn 4 patiënten minder dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is afgelopen etmaal wel met 14 toegenomen.

Verpleegafdelingen behandelen op dit moment 120 mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Donderdag waren dit er nog 106.

In totaal liggen nu 206 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 10 meer dan een dag eerder. Donderdag was het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen voor het eerst sinds 13 september tot onder de 200 gedaald.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt twee nieuwe sterfgevallen

Het aantal geregistreerde coronagerelateerde sterfgevallen blijft uiterst laag. Hiervan ontving het RIVM het afgelopen etmaal twee meldingen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ruim 17 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn ruim 17 miljoen prikken gezet. Op het coronadashboard staan nu 17,3 miljoen prikken aangegeven.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 258 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld ruim 186.000 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus