Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 7 juli) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gedaald, blijkt uit de dagcijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen 206 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis, dat zijn er 6 minder dan dinsdag.

Het gemiddelde aantal opnames per week lijkt te stabiliseren op de intensive care (ic) en blijft dalen in de kliniek. Het aantal coronapatiënten op de ic is met 1 gestegen tot 104. Op verpleegafdelingen liggen nog 102 coronapatiënten, 6 minder dan maandag.

De prognose van het LCPS is dat het aantal COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen zal blijven dalen.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 3.688 positieve tests

Het aantal positieve coronatests stijgt voor de achtste dag op rij. Woensdag meldt het 3.688 nieuwe positieve tests. Dat is het grootste aantal sinds 28 mei. Bovendien zijn het er opnieuw fors meer dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (1.650).

Het groeiend aantal positieve tests heeft mogelijk voor een deel te maken met Testen voor Toegang. Mensen die op stap willen, moeten sinds vorige week een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag laten zien om naar binnen te mogen. Daardoor zijn er de afgelopen dagen veel meer tests gedaan.

Veel positief geteste mensen hebben het coronavirus opgelopen in een café of discotheek. Van de nieuwe gevallen waar de bron van bekend is, is bijna 19 procent besmet geraakt tijdens een bezoek aan de horeca. Ruim de helft (55 procent) van de positieve tests werd afgenomen bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt twee nieuwe sterfgevallen

Het aantal geregistreerde coronagerelateerde sterfgevallen blijft uiterst laag. Hiervan ontving het RIVM het afgelopen etmaal twee meldingen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ruim 16,9 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn ruim 16,9 miljoen prikken gezet. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 272 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld bijna 196.000 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus