Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 2 juli) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot onder de 250. Voor het eerst sinds 16 september vorig jaar, 289 dagen geleden, komt het aantal opgenomen mensen onder dat niveau uit.

Ziekenhuizen behandelen momenteel 248 mensen vanwege COVID-19. Dat zijn er 30 minder dan op donderdag, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal COVID-19-patiënten op de intensive cares (ic's) daalde met 11 naar 108. Op 22 september vorig jaar hadden de ic's voor het laatst minder dan 100 coronapatiënten onder hun hoede.

Nog altijd hoeven er weinig nieuwe coronapatiënten te worden opgenomen in de ziekenhuizen. Ic's hebben voor de derde keer in vier dagen geen nieuwe opnames gemeld. 11 mensen belandden op een verpleegafdeling, vergelijkbaar met de voorgaande dagen.

Dinsdag maakte het RIVM de weekcijfers bekend. Daaruit bleek dat het aantal mensen dat moest worden opgenomen, zowel op verpleegafdelingen als op de ic, is gehalveerd ten opzichte van vorige week.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 962 positieve tests

Het RIVM meldt vrijdag 962 nieuwe positieve tests. Dat zijn opnieuw meer dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (658).

Dinsdag maakte het RIVM ook de cijfers van de afgelopen week bekend. Daaruit bleek dat de afgelopen week 26 procent minder positieve tests zijn gemeld dan in de voorgaande week.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 7 nieuwe sterfgevallen

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal 7 meldingen van coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan 17.000 inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ruim 16 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn ruim 16 miljoen prikken gezet. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 299 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld bijna 215.000 doses per dag.

Iets minder dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben vorige week een prik gekregen tegen COVID-19. Dat is een fractie meer dan de week ervoor.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus