Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 1 juli) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het afgelopen etmaal werden tien nieuwe coronapatiënten opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen, het kleinste aantal sinds half oktober, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens. Van hen belandde één persoon op de intensive care. Dat was de eerste opname daar in drie dagen. In totaal daalde het aantal coronapatiënten op de ic met 9 naar 119.

Het totale aantal opgenomen coronapatiënten daalde met 18 naar 278. Dat is het kleinste aantal sinds half september. Toen zat Nederland aan het begin van de tweede golf en liep de druk op de ziekenhuizen juist op.

Dinsdag maakte het RIVM de weekcijfers bekend. Daaruit bleek dat het aantal mensen dat moest worden opgenomen, zowel op verpleegafdelingen als op de intensive care, is gehalveerd ten opzichte van vorige week.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 845 positieve tests

Het RIVM meldt donderdag 845 nieuwe positieve tests. Dat zijn meer dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (616).

Dinsdag maakte het RIVM ook de cijfers van de afgelopen week bekend. Daaruit bleek dat de afgelopen week 26 procent minder positieve tests zijn gemeld dan in de voorgaande week.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt drie nieuwe sterfgevallen

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal drie meldingen van coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ruim 15,9 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn ruim 15,9 miljoen prikken gezet. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 297 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld bijna 214.000 doses per dag.

Iets minder dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben vorige week een prik gekregen tegen COVID-19. Dat is een fractie meer dan de week ervoor.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus