Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 30 juni) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Wederom hoefde er geen enkele nieuwe coronapatiënt in de afgelopen 24 uur te worden opgenomen op een intensive care (ic). Dat was dinsdag ook al het geval, toen voor het eerst sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) half oktober begon met het delen van die gegevens. Er liggen nu 296 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, dertien minder dan dinsdag.

Van hen liggen 128 patiënten op de intensive cares, één meer dan dinsdag. Die coronapatiënt lag al op de verpleegafdeling en is naar de ic gebracht. Op de verpleegafdelingen liggen 168 coronapatiënten, veertien minder dan dinsdag. Op die afdelingen werden wel elf nieuwe mensen opgenomen vanwege COVID-19.

Dinsdag maakte het RIVM de weekcijfers bekend. Daaruit bleek dat het aantal mensen dat moest worden opgenomen, zowel op verpleegafdelingen als op de intensive care, is gehalveerd ten opzichte van vorige week.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 657 positieve tests

Het RIVM meldt woensdag 657 nieuwe positieve tests. Dat zijn meer dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (597).

Dinsdag maakte het RIVM ook de cijfers van de afgelopen week bekend. Daaruit bleek dat de afgelopen week 26 procent minder positieve tests zijn gemeld dan in de voorgaande week.

Omdat het aantal besmettingen in de laatste weken fors is afgenomen, ziet het demissionaire kabinet kans om grote versoepelingen door te voeren.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt geen nieuwe sterfgevallen

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal geen meldingen van coronagerelateerde sterfgevallen.

Maandag meldde het RIVM ook al geen coronagerelateerde sterfgevallen. Dat gebeurde na zaterdag voor de tweede keer in drie dagen. Zaterdag was de eerste keer sinds 7 september dat er nul sterfgevallen werden gemeld.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ruim 15,7 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn ruim 15,7 miljoen prikken gezet. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 295 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld ruim 212.000 doses per dag.

Iets minder dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben vorige week een prik gekregen tegen het coronavirus. Dat is een fractie meer dan de week ervoor.

Aantal vaccinaties per week