Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 28 juni) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

De afname van het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen houdt aan, maar gaat wel minder snel. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) lagen maandag nog 331 mensen in het ziekenhuis met COVID-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 32 minder dan afgelopen vrijdag.

Van die 331 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen er 142 op intensivecareafdelingen, 5 minder dan voor het weekend.

Omdat ziekenhuizen steeds minder coronapatiënten binnenkrijgen, publiceert het LCPS de cijfers alleen nog doordeweeks en niet meer in het weekend.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 580 positieve tests

Het RIVM meldt maandag 580 nieuwe positieve tests. Dat is iets minder dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (626). Op maandag worden echter vaker kleinere aantallen gemeld door het zogeheten weekendeffect.

Omdat het aantal besmettingen in de laatste weken fors is afgenomen, ziet het demissionaire kabinet kans om grote versoepelingen door te voeren. Dinsdag maakt het RIVM de cijfers van de afgelopen week bekend.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt geen enkel nieuw sterfgeval

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM geen meldingen over een coronagerelateerd sterfgeval. Dat gebeurt na zaterdag voor de tweede keer in drie dagen. Zaterdag was de eerste keer sinds 7 september dat er nul sterfgevallen werden gemeld.

Dat betekent nog niet met zekerheid dat er in de afgelopen 24 uur niemand is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ruim vijftien miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn ruim vijftien miljoen prikken gezet. Op het coronadashboard staan maandag 15,3 miljoen prikken aangegeven.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 291 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld ruim 209.000 doses per dag.

Inmiddels kan elke volwassene die een coronaprik wil een vaccinatieafspraak maken. Sinds vorige week is het mogelijk om te kiezen voor het Janssen-vaccin, waarvan één dosis voldoende is om volledig beschermd te zijn.

Aantal vaccinaties per week