Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 25 juni) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen. Het aantal zakte donderdag al voor het eerst sinds september onder de 400. Ziekenhuizen behandelen vrijdag 363 mensen met COVID-19. Dat zijn er 29 minder dan donderdag.

216 van hen liggen op verpleegafdelingen, 18 minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met 11 naar 147.

Hoe meer coronapatiënten de ziekenhuizen verlaten, hoe meer plek er komt voor mensen met andere aandoeningen. Ongeveer een maand geleden behandelden de intensive cares meer coronapatiënten dan non-covidpatiënten. Dat is sindsdien helemaal omgeslagen: er zijn nu 452 niet-coronapatiënten meer op de ic's. Dat is het grootste verschil sinds 1 oktober, bijna negen maanden geleden.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 659 positieve tests

Het RIVM meldt vrijdag 659 nieuwe positieve tests. Dat is een iets kleiner aantal dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (675).

Het instituut meldde dinsdag bij de publicatie van de weekcijfers dat na de zomer mogelijk een nieuwe coronagolf volgt. Dat kan grotendeels worden voorkomen als kinderen worden ingeënt.

Volgens het RIVM gaat de deltavariant - voorheen bekend als de Indiase variant - deze zomer dominant worden. Die coronavirusvariant is besmettelijker dan de oorspronkelijke variant. In Amsterdam gaat het nu al in vier op de tien gevallen om een besmetting met de deltavariant.

Het is niet duidelijk of mensen ook zieker van de deltavariant worden. Vaccins voorkomen de meeste ziekenhuisopnames na een besmetting met de variant.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt vijf nieuwe sterfgevallen

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM vijf meldingen over een coronagerelateerd sterfgeval. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

Overledenen per dag sinds 5 april 2021

14,7 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn circa 14,7 miljoen prikken gezet. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 280 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld ruim 201.450 doses per dag.

Inmiddels kan elke volwassene die een coronaprik wil een vaccinatieafspraak maken. Sinds woensdag kunnen Nederlanders ook een afspraak maken voor een Janssen-prik.

Het telefoonnummer dat daar woensdag speciaal voor werd geopend, werd in de eerste uren ruim twee miljoen keer gebeld. Inmiddels zijn er meer dan 172.000 afspraken voor het Janssen-vaccin gemaakt.

Als gevolg van een storing bij de GGD zijn gegevens over de eerste en tweede prikken in de afgelopen week niet geregistreerd. Daardoor is het nu niet mogelijk om daar een grafiek van te laten zien.